Protein

Proteiner


Proteiner är kroppens byggstenar de används till
att reparera och bygga nya celler och vävnader i
kroppen därför är proteiner livsviktiga för kroppen.
Aminosyror är den grundläggande byggstenen i
proteiner, totalt finns det ett 20-tal aminosyror
och utav dessa är 8 stycke livsviktiga och kallas
för essentiella, dessa kan inte produceras i kroppen
utan de måste tillföras med kosten, dessa 8 aminosyror
fungerar bäst tillsammans, därför måste alla de finnas
med i kroppen och i tillräckligt mängd för ett maximalt
effekt. Dessa aminosyror får vi i oss genom att äta
animaliska produkter så som kött, fisk, fågel, skaldjur,
ägg och mjölkprodukter. Vi behöver dagliga intag av
högkvalitativt protein.
De proteiner som vi äter kan vara fullvärdiga, vilket
innebär att de innehåller alla de aminosyror vi behöver
för att behålla en god hälsa. Det är viktigt att veta att
proteiner kan komplettera varandra, när ett livsmedel som saknar en specifik essentiell aminosyra som äts tillsammans med annan mat som innehåller den saknade aminosyra, är resultatet ett högkvalitativt protein. exempel på dessa kompletterande proteiner: kokta torkade bönor äts med ris, en jordnötssmör smörgås.
Protein kan till skillnad mot kolhydrater inte lagras i våra kropp. Det bästa är att äta lite protein oftare än att äta stora mängder proteiner vid en tillfälle, det på grund av att kroppens förmåga att lagra proteiner är lite. Vid fysisk aktivitet och träning förbrukas alltid en viss mängd protein till energi, det gör att ett tillräckligt högt proteinintag är nödvändigt för att inte förlora muskelmassa vid hård träning.
Glutamin, Cystein, Arginine, Ornitine, Aspargin och Tyrosin är exempel på icke essentiella aminosyror som kroppen kan själv tillverka, för att få en mer inblick i hur mycket en livsmedel innehåller protein kan du söka i Fineli. Rekommenderad dagligt intag av proteiner (RDI) är ca 0,8 g per kg kroppsvikt för vuxna, vilket motsvarar 50 till 60 g per dag,
enligt den Svenska näringsrekommendationerna från Livsmedelsverket.

Det finns både animaliska och vegetabiliska proteiner, nedan kommer några exempel: Animaliska:       Kött     Fisk      Ägg    Mjölk
Vegetabiliska:    Linser  Nötter   Soja    Bönor

Protein hjälper till att bibehålla muskelmassan och i kombination med träning hjälper det till att bygga upp musklerna.

De åtta essentiella aminosyror för vuxna är:

Fenylalanin
Isoleucin
Leucin
Lysin
Metionin
Treonin
Tryptofan
Valin


För barn är följande essentiella:

Arginin
Histidin

Fullvärdiga proteiner:

Proteiner som innehåller alla de essentiella aminosyror kallas för fullvärdiga proteiner, de hittar man i fisk, ägg och kyckling.

Överskott av proteiner:

Kroppen har ingen lagrings plats för överskott av proteiner, ett vanligt misstag bland människor som är överviktiga och funderar på att banta ner är att man inte blir tjock av proteiner, dessa människor minskar kraftigt ner på kolhydrater och fettet och ersätter det med intag av mycket proteiner för att få en mättnad känsla, proteiner omvandlas inte gärna till fet men en överskott av proteiner provocerar kroppen till att konvertera proteinet till energi och fet, och det under ett krångligt process, och dessutom för mycket protein kan vara en belastning för njurarna.

Kvävebalans

Kroppens protein omsätts hela tiden det innebär att nytt protein byggs upp och gammalt bryts ner. För en person i total vila är omsättningen av proteiner så stor som 3-4 gram per kg kroppsvikt och dag. För en person som är mer aktiv och i rörelse är protein omsättningen betydligt större. kvävebalans är ett sätt att mäta kroppens omsättning av proteiner, den muskelprotein som kroppen bygger upp minus den protein som bryts ner är vår totala muskelmassa. Kväve finns i form av protein i våra kroppar, genom att mäta kvävet kan vi avgöra att om en person bygger mer muskelmassa eller tappar muskelmassa. Om vi mäter hur mycket kväve som kommer in genom kosten och som kroppen utsöndrar ser vi hur kvävemängden i kroppen förändras. Om kväveutsöndringen är lika stor som kväveintaget är kroppen i kvävebalans en positiv kvävebalans betyder att utsöndringen är mindre än intaget och att man således lägger på sig muskelmassa. Människor som äter dåligt eller följer ett viktminskning program, stressar kroppen fysiskt & psykiskt eller är i sjukdomstillstånd gör att kroppen ofta är i negativ kvävebalans, utsöndringen utav kväve är då större än upptaget. Kroppens muskelproteiner börjar då att brytas ned för att ge oss energi, inte för att reparera och bygga upp nya vävnader. Personer som tränar och belastar kroppen hårt som bodybuildare och annat kraft sport bör se till att få i sig en tillräcklig mängd proteiner för att undvika förlora muskelmassa.

Varför är protein en viktig del av min kost?

Protein behövs för tillväxt, underhåll och reparation av alla kroppens vävnader, proteiner behövs även för bildandet av enzymer och hormoner som reglerar kroppens processer. Vissa proteiner transportera syre, medan andra bygger muskel. Proteiner kan fungera som energikälla vid behov, fastande mage eller under längre fysisk ansträngning. Många vitaminer och mineraler är bundna till specifika proteiner för transport. Proteiner är också nödvändiga för blodets koagulering och vätskebalans. Med andra ord, protein spelar en viktig roll i nästan alla metabola, strukturella och fysiologisk process som krävs för livet!

Finns det något som skulle öka kroppens protein behov?

Påfrestningar av kroppen kan kraftig öka din dagliga protein krav, såsom en infektion eller annan sjukdom, fysiska skador eller kirurgiska ingrepp, även känslomässig stress kan öka din protein behov, som förvärras av det faktum att under stress tenderar vi att göra dåliga val av livsmedel. Dessutom om du motionerar mycket eller är en idrottare behöver du troligen större mängder protein.

 

 

 

 

 

 

Vatten

Mineraler

Vitaminer

Proteiner

Antioxidanter

Kolhydrater

Fett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innehållet i hälsotek.se kan inte användas istället för professionell medicinskt rådgivning, kontakta alltid en legitimerad läkare som kan ställa en riktigt diagnos.