Vatten före, under och efter träning

vatten

Vatten före träning:

Att balansera vattenintaget före,
under och efter träningen är lika
viktigt som själva träningen och
kosten som du får i dig.
Syftet med att fylla på kroppens
vätskeförråd före träning är att undvika
uttorkning under träningen.
Drick vatten 2 till 3 timmar före träning
för att kroppen skall hinna ta upp
vätskan.

 

Man bör känna till att, vätskebrist är det som snabbast försämrar din prestationsförmåga under träningen.Vatten under träning:

När man väl har kommit igång med träningen bör man dricka var 10 till 20 minut, det är bättre att dricka små mängder ofta än att dricka mycket vatten på enstaka tillfällen. Vätskeförlusten beror helt på nivån på aktiviteten, klimatet, rumstemperaturen och hur mycket man svettas under träningen, därför bör vattenintaget anpassas efter dessa faktorer för att slippa överhettning av kroppen. Att ha ett kontinuerligt vattenintag under träning är nödvändig för kroppen, men ändå är det många som slarvar med det. Under träning startas igång kroppens kylsystem, kroppen börjar svettas för att sänka temperaturen och när man svettas förlora kroppen vatten som bör ersättas med nya påfyllningar hela tiden. Många väntar med att bli törstiga vilket är dåligt, känslan av att bli törstig ingår i kroppens larm system då den signalerar för vätskebrist och vatten behov.

Vatten efter träning:

Efter att aktiviteten är avslutad måste du snabbt återställa vätskebalansen, kroppen fortsätter att använda vatten. Drick efter träningen för att inte riskera uttorkning några timmar efter att din träning är avslutad. Ett låg vattenmängd i kroppen försämrar din återhämtning och även proteinsyntesen.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur mycket vatten ska du dricka varje dag?

Te en hälsodryck.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innehållet i hälsotek.se kan inte användas istället för professionell medicinskt rådgivning, kontakta alltid en legitimerad läkare som kan ställa en riktigt diagnos.